Arbitrage - Spelregels (v)

Op de website van de KNHB vind je de actuele spelreglementen voor
- Spelreglement Veldhockey 2017/2018
- Spelreglement Zaalhockey 2015/2016
- Spelreglementen in een notendop

Briefing voor scheidsrechters en CS+
 
Specifiek voor de jongste jeugd:

Frequently Asked Questions FAQ
Veelgestelde vragen

Cursus Clubscheidsrechter

Q: Op welke leeftijd moet je je scheidsrechterskaart halen?
A: Op Roomburg is dat vanaf 2e jaars B-leeftijd. Dat betekent dat je als 1e jaars B al wordt geacht om de cursus te volgen en examen te doen, zodat je het seizoen daarop ook 11-tallen kunt fluiten.

Q: Zijn senioren, die op latere leeftijd instromen, ook verplicht een scheidsrechterskaart te halen?
A; Ja, om 3 redenen:
- Je moet als speler de regels goed kennen;
- Als lid van een team, zul je ook de teamtaken (zoals fluitbeurten) moeten uitvoeren;
- Fluiten zonder kaart wordt niet meer getolereerd. Ook is de controle hierop door social media "is onze scheids wel wie hij zegt dat hij is?" steeds groter.
Als je wordt 'gesnapt' dan ontvangt Roomburg een boete die bij jou in rekening gebracht zal worden, moet de wedstrijd worden overgespeeld en krijgt het Roomburgteam 3 PIM. 

Q: Worden er weer cursus-avonden georganiseerd voor het volgen van de cursus?
A: Nee, de cursus wordt tegenwoordig online gevolgd via https://knhb.returnontalent.nl. De scheidsrechterscommissie zorgt voor aanmelding bij de KNHB waarop je je inloggegeven per mail ontvangt. Het is de bedoeling dat je zelf, op een voor jou handige tijd, de cursus online doorloopt. Je krijgt hiervoor maximaal 4 weken de tijd.
Wel wordt er, kort voor de examens, een avond gepland waarop vragen gesteld kunnen worden, en de arbitrage coördinator nog wat laatste tips geeft. Dit wordt op de Roomburg-site aangekondigd.

Q: Moet ik mij voor de cursus aanmelden?
A:
- Junioren: Nee, je wordt automatisch opgeroepen als je 1e jaars B bent.
- Senioren: Ja, je kunt je opgeven via [email protected] Bij de eerst volgende seniorencursus ontvang je automatisch een inlogcode van de KNHB. Houd daarna de site in de gaten voor de examendata en geef zo spoedig mogelijk je voorkeur voor het examentijdstip door via [email protected].
De seniorencursussen zijn meestal 1x per jaar. In sommige gevallen zullen we alle spelers zonder kaart apart oproepen voor een cursus, maar dit is geen standaard procedure.

Q: Waarom worden de junioren cursussen niet aan het eind van het seizoen gepland, na de laatste toetsweken als het op school wat rustiger is?
A: In de zomer hebben we geen mogelijkheid om de junioren, aansluitend aan de cursus, in de praktijk te begeleiden omdat de competitie dan is afgelopen. We proberen in elk geval 1 junioren-cursus tijdens de winterstop te plannen. De hockeybelasting is in de winter immers lager (1x training en niet iedere week wedstrijden). Wij proberen ook de examens buiten de reguliere toetsweken te plannen en altijd op 2 data met een week ertussen, zodat er eigenlijk altijd een mogelijkheid is om het examen buiten de toetsweken te doen. Daarnaast blijkt in de praktijk dat een ervaren hockeyer de cursus vrij snel doorloopt.

Examen clubscheidsrechter

Q: Moet ik mij voor het examen aanmelden?
A: Ja, je meld je aan via [email protected] voor het examen. De examendata en tijden worden op de Roomburgsite vermeld tegen de tijd dat er weer examens zijn ingepland. Let wel: Je mag het examen alleen doen, als je de gehele online-cursus hebt afgerond. De scheidsrechterscommissaris kan dit inzien op de KNHB-leeromgeving. Geef bij het doorgeven van je voorkeur duidelijk de datum èn tijdstip door. Soms worden op 1 avond meerdere examens gehouden.

Q: Wat moet ik doen om examen te kunnen doen?
A: Je moet de online-cursus in zijn geheel doorlopen hebben. 

Communicatie en informatie:

Q: Ik heb geen mail ontvangen over de komende cursus en mijn teamgenoten wel, hoe kan dat?
A: Wij kunnen alleen communiceren op basis van de in LISA (leden administratie systeem van Roomburg) bekende gegevens. Als daar niet de juiste gegevens in staan, dan kunnen we je niet bereiken. Zie onder 'algemeen' hoe je je gegevens kunt wijzigen.

Q: Waarom krijg ik, als ouder, de mails wel en mijn zoon/dochter niet?
A: Wij kunnen alleen communiceren op basis van de in LISA (leden administratie systeem van Roomburg) bekende gegevens. Als daar niet de juiste gegevens in staan, dan kunnen we je zoon/dochter niet bereiken. Zie onder 'algemeen' hoe je ervoor zorgt dat de juiste gegevens in LISA staan.

Q: De coach/manager heeft mijn juiste mail adres. Dan heeft Roomburg die toch ook?
A: Nee: De scheidsrechterscomissie heeft geen zicht op de mail adresboeken van de coaches/managers. De coaches en managers kunnen overigens wel de gegevens van alle team leden in LISA wijzigen. 

Algemeen:

Q: Wat doet de scheidsrechtersverantwoordelijke in mijn team?
A:
- Senioren en A-B-C junioren: De scheidsrechtersverantwoordelijke deelt de teambeurten in als zijn/haar team staat opgesteld om te fluiten. Daarnaast is de scheidsrechtersverantwoordelijke direct aanspreekpunt voor de scheidsrechterscommissie, bij het uitwisselen van informatie over scheidsrechterszaken.
- E6-tallen: De scheidsrechtersverantwoordelijke zorgt ervoor dat de jeugd spelbegeleider (B- of C-junior) wordt ondersteund, of zorgt bij oefenwedstrijden voor eigen spelbegeleiders.
- E8-tallen: De scheidsrechtersverantwoordelijke deelt de eigen ouders in als volwassen spelbegeleider.
- De D- en E-teams kennen nog geen scheidsrechtersverantwoordelijke. Die rol valt, voor zover van toepassing, onder de verantwoordelijkheid van de manager en/of coach.

Q: Hoe wijzig ik mijn gegevens?
A: Rechtsboven op de Roomburgsite kun je inloggen met je lidnr. en wachtwoord dat je bij aanmelding hebt ontvangen. Na inloggen kun je zelf al je gegevens beheren. Je kunt ook je coach/manager vragen je gegevens aan te passen. Hij/zij heeft rechten om dat te doen in LISA-team.

Q: Ik weet mijn lidnummer of wachtwoord niet meer. Hoe kom ik daar achter?
A: Je lidnr en wachtwoord heb je ontvangen toen je lid werd. Begin van het seizoen zijn opnieuw alle gegevens door het secretariaat verzonden per mail. Zoek dus in je mailbox naar deze gegevens.
Weet je wel je lidnr? Dan kun je met je lidnr een nieuw wachtwoord aanvragen.
Weet je ook je lidnr niet meer? Dan kun je je coach/manager vragen om dit in LISA-team op te zoeken of een mail sturen naar [email protected] om je lidnr op te vragen.

Q: Bij wie kan ik terecht voor meer informatie over scheidsrechterszaken?

A

- Algemene vragen: Thijs Rombouts, [email protected] 06-46211180

- Arbitrageplanning: Alexander Drijver: [email protected],  [email protected]

- Scheidsrechterscursus: René Koffeman, [email protected]