FAQ - Veelgestelde vragen

Klik voor meer informatie over de betreffende categorie
 Arbitrage & Scheidsrechters  Aantal vragen: 13
 Corona maatregelen  Aantal vragen: 1
 Gevonden voorwerpen  Aantal vragen: 1
 Roomburg App & Mijn Roomburg  Aantal vragen: 9

Mist u informatie hier? Mail ons op [email protected]

Arbitrage & Scheidsrechters
01. Op welke leeftijd moet je je scheidsrechterskaart halen? 
Het beleid van de KNHB en Roomburg is erop gericht dat alle spelers vanaf 14/15 jaar (B) hun scheidsrechterskaart behalen. We verwachten van alle competitie spelende leden van 15 jaar (2e jaars B) en ouder dat ze in het bezit te zijn van deze kaart. Om een kaart te behalen moet je de opleiding Club Scheidsrechter doen (zie 03).
 
02. Zijn senioren, die op latere leeftijd instromen, ook verplicht een scheidsrechterskaart te halen? 
Ja, om 3 redenen:
- Je moet als speler de regels goed kennen;
- Als lid van een team, zul je ook de teamtaken (zoals fluitbeurten) moeten uitvoeren;
- Fluiten zonder kaart wordt niet meer getolereerd. Ook is de controle hierop door social media ("is onze scheids wel wie hij zegt dat hij is?") steeds groter.
Als je wordt 'gesnapt' dan ontvangt Roomburg een boete die bij jou in rekening wordt gebracht, moet de wedstrijd worden overgespeeld en krijgt het Roomburgteam 3 wedstrijdpunten in mindering.
Om je kaart te behalen volg je de opleiding Club Scheidsrechter.
 
03. Hoe behaal je een scheidsrechterskaart? 
Daarvoor volg je het opleidingstraject Club Scheidsrechter (CS):
a. E-learning (1 tot 3 uur huiswerk)
b. Spelregelexamen (1,5 uur op een avond)
c. Workshop Beter Leren Fluiten (2 uur op een avond)
d. Begeleid fluiten (op zaterdagen)
e. Meeluisteren met bondsscheidsrechters (op afspraak)
Onderdelen a, b en d zijn verplicht. Onderdeel c wordt ten zeerste aangeraden. Onderdeel e is een 'bonus'.
 
04. Worden er weer cursus-avonden georganiseerd? 
Nee, de cursus wordt tegenwoordig als e-learning aangeboden via https://knhb.returnontalent.nl. Na inschrijving bij [email protected] wordt je daarvoor aangemeld en krijg je je inloggegeven per mail. Het is de bedoeling dat je zelf, op een voor jou handige tijd, de cursus online doorloopt. Je krijgt hiervoor maximaal 4 weken de tijd.
Wel wordt er op de avond van het spelregelexamen gelegenheid geboden (een beperkt aantal) vragen te stellen. Ook geeft de examen coördinator nog wat laatste tips. De spelregelexamens worden op de Roomburg-site en app aangekondigd. 
05. Moet ik mij aanmelden voor het behalen van mijn scheidsrechterskaart? 
- Junioren: Nee, je wordt automatisch opgeroepen als je 1e jaars B bent.
- Senioren: Ja, je kunt je opgeven via [email protected]. Je ontvangt dan per mail een inlogcode voor de KNHB e-learning omgeving en wordt geïnformeerd over de examendata. Geef zo spoedig mogelijk je voorkeur voor het examentijdstip door via [email protected].
De examens zijn meerdere keren per jaar. In sommige gevallen zullen we alle spelers zonder kaart apart oproepen, maar dit is geen standaard procedure.
 
06. Moet ik mij aanmelden voor het examen? 
Ja, je meld je aan via [email protected] voor het opleidingstraject Club Scheidsrechter. De examendata en tijden worden via de Roomburg-site en app gecommuniceerd zodra er weer examens zijn ingepland. Let wel: Je mag het examen alleen doen, als je de gehele e-learning cursus hebt afgerond. De examen coördinator kan dit inzien op de KNHB-leeromgeving. Geef bij het doorgeven van je voorkeur duidelijk de datum èn tijdstip door. Soms worden op 1 avond meerdere examens gehouden. 
07. Wat moet ik doen om examen te kunnen doen? 
Je moet de e-learning cursus in zijn geheel hebben doorlopen.
 
08. Waarom worden de examens voor junioren niet aan het eind van het seizoen gepland, na de laatste toetsweken als het op school wat rustiger is? 
In de zomer hebben we geen mogelijkheid om de junioren, aansluitend op het examen, in de praktijk te begeleiden omdat de competitie dan is afgelopen. We proberen in elk geval 1 examen aan het begin van het hockeyseizoen te organiseren, dan zijn er nog geen toetsweken. Wij proberen de andere examens ook buiten de reguliere toetsweken te plannen. Daarnaast blijkt in de praktijk dat een ervaren hockeyer de e-learning voor het spelregelexamen vrij snel doorloopt. 
09. Ik heb geen mail ontvangen over de komende opleiding en mijn teamgenoten wel, hoe kan dat? 
Wij kunnen alleen communiceren op basis van de contactgegevens die in LISA staan, onze clubadministratie. Als daar niet de juiste gegevens in staan, dan kunnen we je niet bereiken. Zie onder 'Roomburg app en Mijn Roomburg' hoe je jouw gegevens kunt wijzigen. 
10. Waarom krijg ik, als ouder, de mails wel en mijn zoon/dochter niet? 
Wij kunnen alleen communiceren op basis van de contactgegevens die in LISA staan, onze clubadministratie. Als daar niet de juiste gegevens in staan, dan kunnen we je zoon/dochter niet bereiken. Zie onder 'Roomburg app en Mijn Roomburg' hoe je jouw gegevens kunt wijzigen.
 
11.De coach/manager heeft mijn juiste e-mail adres. Dan heeft Roomburg die toch ook? 
Nee. De arbitragecomissie heeft geen zicht op de e-mail adresboeken van de coaches/managers.Wij kunnen alleen communiceren op basis van de contactgegevens die in LISA staan, onze clubadministratie. Als daar niet de juiste gegevens in staan, dan kunnen we je niet bereiken. Zie onder 'Roomburg app en Mijn Roomburg' hoe je jouw gegevens kunt wijzigen. Je kunt ook je coach/manager vragen jouw gegevens in Lisa aan te passen. Hij/zij heeft rechten om dat te doen in LISA-team (Mijn Roomburg).
 
12. Bij wie kan ik terecht voor meer informatie over scheidsrechterszaken? 
- Algemene vragen: [email protected]

- Arbitrageplanning: [email protected]

- Scheidsrechterscursus: [email protected] 
13. Wat doet de scheidsrechtersverantwoordelijke in mijn team? 
- Senioren en A/B junioren: de scheidsrechtersverantwoordelijke (of manager) deelt de teambeurten in als zijn/haar team staat opgesteld om te fluiten. Daarnaast is de scheidsrechtersverantwoordelijke direct aanspreekpunt voor de arbitragecommissie bij het uitwisselen van informatie over scheidsrechterszaken.
- De C/D teams kennen geen scheidsrechtersverantwoordelijke omdat zij geen fluitbeurten hebben en scheidsrechters krijgen aangewezen voor de eigen wedstrijden.
- E/F jongste jeugd: de manager (of coach) zorgt ervoor dat bij een wedstrijd het team over één (volwassen) spelbegeleider beschikt. De tegenstander zorgt voor de 2e spelbegeleider.